|
|
Lemak dan minyak biasanya dikaitkan
dengan kesan negatif terhadap kesihatan, tetapi badan anda masih memerlukan
lemak dan minyak untuk berfungsi dengan baik.
Lemak dan minyak yang terdapat dalam
makanan daripada sumber tumbuhan dan haiwan membekalkan anda dengan asid
lemak perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh badan. Lemak adalah salah satu
daripada tiga nutrien makro yang membekalkan tenaga untuk tubuh badan anda,
di samping karbohidrat dan protein. Lemak juga membantu badan anda menyerap
vitamin larut lemak seperti vitamin A, D, E dan K, serta memberi rasa yang
enak kepada makanan.
Minyak merupakan cecair pada suhu
bilik, sementara lemak hadir dalam bentuk pepejal.
|
|
|
|
Kenali pelbagai jenis lemak
|
|
|
|
Badan anda memerlukan pelbagai jenis
asid lemak. Mengenali pelbagai jenis asid lemak boleh membantu anda dalam
menjaga tahap kesihatan dan pengurusan berat badan. Terdapat dua jenis asid
lemak utama dalam makanan iaitu asid lemak tak tepu dan asid lemak tepu.
·
Asid
lemak mono tak tepu (MUFA)
Jenis asid lemak yang banyak terdapat dalam makanan dan minyak daripada sumber tumbuhan seperti minyak sawit, minyak zaitun, minyak kanola, kacang gajus dan kacang tanah.
·
Asid
lemak poli tak tepu (PUFA)
Jenis asid lemak yang banyak dalam makanan dan minyak daripada sumber tumbuhan seperti minyak kacang soya, minyak jagung, minyak biji matahari dan sesetengah ikan laut-dalam.
|
|
|
|
Jenis-jenis asid lemak lain
|
|
|
|
|
|
|
|
Apabila lemak menjadi tidak baik
|
|
|
|
Lemak, tidak kira jenis apa pun akan
menjadi tidak baik sekiranya diambil secara berlebihan. Ini kerana lemak
mempunyai kalori yang tinggi (dua kali ganda daripada karbohidrat dan protein
untuk kuantiti yang sama). Mengambil makanan yang tinggi lemak meningkatkan
risiko berlebihan berat badan dan obes. Asid lemak tepu, terutamanya daripada
sumber haiwan boleh meningkatkan kandungan kolesterol dalam darah dan
kolesterol LDL yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.
|
|
|
|
Berapa banyak perlu ambil lemak?
|
|
|
|
Anda boleh mengikut saranan
pengambilan lemak setiap hari dalam Panduan Diet Malaysia. Jumlah pengambilan
lemak harian anda seharusnya tidak lebih daripada 20-30% (atau 44-67gram*)
daripada jumlah kalori harian anda. Ia bersamaan dengan 5 sudu makan minyak.
*berdasarkan kepada purata
pengambilan 2,000 kalori setiap hari.
|
Zura Shaklee Independent Distributor - 888554 watsapp / msg / call / 016 - 3237822 PAge:http://www.facebook.com/yuyaisihat "Menukar Jenama Boleh MEngubah Hidup Anda" Kini, Pilihan Di Tangan Anda! Shaklee membawa Total Wellness Connection yang menghubungkan anda kepada hidup yang lebih sihat dan kebebasan kewangan Penghantaran secara COD sekitar PUTRAJAYA / SEMENYEH / BERANANG dan kawasan sewaktu dengan nya. PErkhidmatan pos laju untuk seluruh malaysia.
Wednesday, September 4, 2013
Memahami Lemak dan Minyak
Labels:
Perkongsian
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment