Kalau kita ke supermarket atau farmasi, kita akan lihat banyak vitamin
dan makanan kesihatan atau pemakanan tambahan yang dipamerkan.
Maklumat-maklumat pemakanan yang tercatat di kotak produk tersebut sudah
cukup untuk membuat kita pening kepala. Apakah vitamin atau mineral
yang tercatat pada kotak-kotak tersebut dapat memberi manfaat kepada
kita?
Beberapa kajian
menunjukkan vitamin dan mineral tertentu dapat membantu mengurangkan
risiko penyakit jantung sebanyak 30 hingga 40 peratus malah dapat
memperlahankan perkembangan penyakit tersebut. Vitamin juga membantu
memperkuatkan sistem imun dan mereka yang mengambil vitamin dan mineral
dipercayai mempunyai sistem imun yang lebih kuat. Sekiranya sistem imun
kita lemah, kita akan terdedah kepada serangan berbagai-bagai penyakit
dari dalam dan luar badan kita.
Jadi, pengambilan makanan kesihatan memberi manfaat kepada kita.
Janganlah pula anda tidak menjaga makanan anda dan mengharapkan
pemakanan tambahan melakukan keajaiban. Makanan kesihatan dapat
membantu mencegah penyakit walaupun anda mungkin memerlukan 6 bulan
untuk melihat keberkesanannya. Janganlah itu pula dijadikan alasan
untuk tidak mengambilnya. Semakin awal anda bermula, semakin awal
keberkesanannya.
Satu lagi cabaran ialah membantu sistem tubuh
yang mula menurun. Apabila usia makin meningkat, kecekapan sistem tubuh
kita tidak lagi seperti dulu. Sebagai contoh, perut kita tidak mempunyai
cukup asid untuk membantu menyerap nutrien dari makanan. Ini bermakna
sebanyak 40% dari nutrien dalam makanan tidak dapat diserap membuat kita
kekurangan vitamin D, B6, B12, riboflavin, folat dan kalsium. Kebolehan
sistem tubuh menyimpan nutrien juga menurun disebabkan oleh peratus
lemak tubuh yang meningkat bersama umur.
Walaupun metabolisma
membuatkan kita hidup dan sihat, ia juga menghasilkan sisa yang boleh
membahayakan tubuh kita. Radikal bebas dan bahan lain yang terhasil dari
proses metobolisma boleh merosakkan sel DNA dan membawa kepada banyak
kesan umur tua. Kita memerlukan antioksida untuk melindungi diri dari
serangan radikal bebas. Namun begitu, semakin meningkat usia, semakin
susah untuk kita memperolehinya dari makanan harian. Jesteru kita perlu
mengambil vitamin dan mineral tentu untuk memperolehi kesihatan
optimum.
Sebagai langkah berjaga-jaga, pastikan jumlah vitamin dan mineral yang
diambil tidak melebihi had yang ditetapkan. Anda dinasihatkan untuk
bertanya kepada doktor mengenai makanan kesihatan yang ingin diambil.
Ini disebabkan terdapat beberapa makanan kesihatan yang tidak sesuai
diambil bersama ubat-ubatan.
Disenaraikan beberapa tips untuk anda:
Elakkan multi-vitamin dengan formula "time release". Ketika sampai
masa untuk hancur, ia mungkin terlalu jauh di dalam perut di mana
penyerapan adalah lemah.
Simpan vitamin jauh dari tempat panas dan lembab
Ambil vitamin bersama makanan kerana beberapa nutrien memerlukan
emak untuk berfungi. Jesteru mengambilnya bersama makanan rendah lemak
adalah terbaik.
Semak tarikh "baik sebelum". Anda mungkin
berjimat dengan membeli dalam kuantiti yang banyak, tetapi sebenarnya
akan merugikan jika tidak dihabiskan sebelum tamat tempoh.
di copy paste dari https://www.facebook.com/kementeriankesihatanmalaysia/photos/a.390879946236.176260.373560576236/10151115187611237/?type=1&fref=nf
No comments:
Post a Comment