Thursday, May 30, 2013

Berpada-pada ambil makanan bergoreng - gems

Kita perasan atau tidak setiap hari mesti ade menu kite dari masakan yang bergoreng mengunnakan minyak..Ikan goreng,pisang goreng,ayam goreng memacam laa pendek kata semua goreng...
Smalam saya ade bace harian metro mengenai pengambilan makanan bergoreng...

 bestnyeee

Lebih dasyat lagi jika kite mengunakan minyak berulang kali...nak tahu kenapa tak boleh guna minyak berulang kali??? aaaa nie sebabnyaa bila guna minyak berulang kali molekul minyak akan pecah n mengakibatkan formasi lemak trans...Ini berlaku kerana kita mengoreng didalam keadaan suhu yang tinggi...Bukan setakat sakit jantung nutrisi dalam makanan pun makin bekurang silap-silap dah takde nutrisi dalam makanan yang kite masak buat penat yang dapat sedap aje...nutrisi yang wajib dah ilang bersama minyak...
Minyak yang agak dah nak itam tu buang aje... jangan kedekut nak guna lagi....kedekut nak beli minyak lain pluk yang arus dibelanjakan...yelah dah sakit bil spital pluk kene baya...

untuk tambah nutrisi harian.tadi masak tak ingat kesihatan

Lemak trans nieboleh menyebakan risiko menghidap penyakit jantung,,,masalah pembuluh darah tersumbat lalu menyebabkan penyakit jantung koronari... tahap kalori dan sodium bahasa melayu dia garam dalam makanan yang bergoreng tinggi dari makanan yang direbus grill pangang rebus...
Yang mana rase tenggah diet mengamalkan diet sihat nak kurus cantik tolong hindarkan makanan bergoreng...Kalori dalam masakan yang bergoreng kebiasannya tinggi dan boleh mengakibatkan obesiti

 kalau beso nie comel laa

AAAAAAAAA ape lagi oder laa cepat pemanggang ajaib...dari stokis yang berdekatan... nak guna pun mudah ajaib sungguh

 kek umah takdo laeei niee.


makanan sihat




 

No comments:

Post a Comment